HACCP

HACCP: ha már egyszer kötelező…
 
HACCP szabályzatok elkészítése
2004. május 1-től kezdve bármely élelmiszer előállításával, kis és nagykereskedelmével foglalkozó vállalkozásnak – legyen az szezonális vagy éves üzemeltetésű étterem, büfé, élelmiszerbolt vagy akár egy élelmiszer előállító nagyüzem - kötelezőszerűen ki kell dolgozni a tevékenységével kapcsolatos HACCP módszertani kézikönyvet, a tevékenysége minden részfolyamatában törekedni kell az élelmiszer-higiéniai ,élelmiszer biztonsági előírások betartására és dokumentálására. Ebben nyújtunk segítséget: elkészítjük a HACCP szerinti szabályozást, átláthatóvá tesszük Ön számára a bonyolultnak tűnő rendszert, segítünk a dokumentálás mindennapos gyakorlattá válás elindításában. Hatósági ellenőrzés során ezt a dokumentációt kell bemutatni és ez alapján (is) ellenőrzik az üzlet tevékenységét. A jól kidolgozott - és a szakhatóságok által elfogadott -  HACCP rendszer végigvesz minden  az élelmiszer előállítás vagy kereskedelem során előforduló tevékenységet, folyamatot, terméket az indulástól kezdve a higiéniai feladatokon keresztül a kritikus szabályozási pontokon át a helyesbítő tevékenységekig bezárólag. Nagyon fontos kiemelni, hogy minden HACCP rendszer egyedi, az adott egységre készül és nem lehet általános vagy máshonnan fénymásolt részekkel helyettesíteni, mert azon felül, hogy nem tölti be a valódi funkcióját, a szakhatósági ellenőrzés során nem is fogadják el! Sok ügyfelünk keres meg minket azzal, hogy a valahonnan vásárolt, "távmunkában", telefonon "felmért" üzletének a HACCP-je nem felelt meg a hatósági ellenőrzés során és valamit kezdeni kellene vele, mert csak haladékot kapott jól felépített és helyesen összeállított HACCP pótlására..ezért nem győzzük hangsúlyozni, hogy TÁVMUNKÁBAN NEM LEHET HACCP RENDSZERT MEGCSINÁLNI! 
 
HACCP oktatás
A HACCP rendszer – módszer – bevezetésekor, és a működés során is a dolgozókat ki kell oktatni a kézikönyvben foglaltakra, a hatóság által megkövetelt szabályok betartására. A HACCP oktatás során a hatóságok (Nébih, ÁNTSZ, fogyasztóvédelem) által leggyakrabban ellenőrzött, a dolgozóktól kérdezett témákat, feladatokat vesszük sorra , begyakoroljuk a rendszerben szereplő dokumentációk kitöltését, vezetését is. Ne feledjük: az ellenőrzés során nem elég bemutatni a HACCP módszertani kézikönyvet, használni, alkalmazni is tudni kell!
 
HACCP tanácsadás, konzultáció
Ha bármi kérdése van vendéglátó egysége, élelmiszerboltja, vagy élelmiszer-előállító vállalkozása HACCP-vel kapcsolatos kötelezettségeivel, felelősségével; törvények, jogszabályok Önre vonatkozó részeivel kapcsolatban, vagy bizonytalan valamiben , keressen meg elérhetőségeinken, segítünk!
 
Hatóság előtti képviselet
Ha új vállalkozást indít, és nem tudja milyen engedélyek szükségesek, vagy bármely hatósági ellenőrzésen (ÁNTSZ, fogyasztóvédelem, állategészségügy) hiányosságot tapasztaltak Önnél, forduljon hozzánk bizalommal!
 
Vonatkozó törvények, rendeletek:
 
2008. évi XLVI-os törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről
 
62/2011. (VI.30.) VM rendelet a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről
 
1997.évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről
 
33/2010. (V. 13.) EüM–FVM együttes rendelet
az élelmiszerekkel kapcsolatos tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatos egyes szabályokról
 
60/2023. (XI. 15.) AM rendelet
a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeiről